V tej kategoriji se nahajajo predmeti na temo zagotavljanja kakovosti čebeljih pridelkov.
- Izvajalec: Andreja Kandolf
- Izvajalec: Nataša Lilek
Predmet podaja osnovno zakonodajo in priporočila s področja zagotavljanja varnih čebeljih pridelkov.
Avtor: Vesna Veljanovski, Milan Meglič, Andreja Kandolf
Pri predmetu Kakovost čebeljih pridelkov boste spoznali ekološko in tehnološko razsežnost čebelarjenja v luči ohranjanja kakovosti čebeljih pridelkov, v prvi vrsti medu. Pri tem je zelo pomembno to kakšna je higiena v panju, menjava starega satja, kakšno krmljenje čebel, kakšna je proizvodnja medu v panju ter odvzemanje in predelava medu. Predmet predstavi tudi skrb za kakovost v Kolektivni blagovni znamki »slovenski med kontrolirane kakovosti« (1999) ter Smernice dobrih higienskih navad v čebelarstvu na načelih sistema HACCP. Poleg medu je predstavljeno tudi pridobivanje cvetnega prahu, matičnega mlečka in propolisa. Na koncu je predstavljeno še ocenjevanje medu in degustacije.
Avtor: Milan MegličV tem predmetu boste spoznali pravilno označevati čebelje pridelke ter nekatere izdelke iz čebeljih pridelkov ter rešili test za preverjanje znanja.
Avtor: Nataša Lilek
Izvajalec: Nataša Lilek